Maison Patrick biedt mantelzorgers een adempauze

Overbelast

Een mantelzorger neemt de zorg op zich voor een zorgvrager, bijvoorbeeld een partner, vader/moeder, kind of familielid. En dat kan zowel emotioneel als lichamelijk veel van de mantelzorger vergen. In Dordrecht verrichten rond de 24.000 mensen minimaal acht uur per week mantelzorg. Uit onderzoek van het Onderzoekcentrum Drechtsteden blijkt dat ongeveer 2.000 van hen overbelast zijn.

 

Patrick Konings

Patrick Konings werkt al tien- tallen jaren in de zorg. De laatste vijftien jaar als zorg- manager. Daar ontstond zijn idee om respijtzorg te gaan aanbieden. Met Maison Patrick worden die plannen nu concreet. “Wij bieden mantel- zorgers een tijdelijke adempauze.” Tweede thuis

Met respijtzorg kan bereikt worden dat mensen langer in hun eigen woning kunnen blijven. “Wij kunnen met ons team de mantelzorg overnemen van de mantelzorger. Die kan dan even opladen. Dit kan incidenteel, enkele keren per jaar of bijvoorbeeld geduren- de een vakantie. Wij willen u het gevoel meegeven van een tweede thuis, een warm bad.”

Samen met de thuiszorg

Maison Patrick werkt samen met enkele thuiszorgaanbieders in Bleskensgraaf, Rotterdam en de Drechtsteden. Zij regelen de professionele zorg voor hun cliënten in samenwerking met Stichting Maison Patrick die de respijtzorg biedt. Ook werkt Maison Patrick samen met de sociale wijkteams, huis- artsen in Bleskensgraaf, fysiotherapeut- praktijk in Bleskensgraaf, de mantel- zorgmakelaar, Caroline van der Hek. Het volledig onderkomen in Bleskens- graaf, waar de zorgvrager ook zelf van de rust kan genieten, ligt aan het water en in een landelijke omgeving. Dit geheel geschikt voor de doelstellingen van Maison Patrick.

Voor iedereen

Zeker met het oog op de ontwikkelin- gen in de zorg gaat Maison Patrick voorzien in een groeiende behoefte. “De politiek erkent de behoefte aan respijtzorg. Mantelzorgers willen het liefst blijven zorgen, maar hebben zo nu en dan een adempauze nodig.” Ook de zorgverzekeraars beginnen steeds meer deze vorm van zorg op waarde te schatten. "de gemeente Dordrecht omarmt het idee. De wethouder Karin Lambrechts heeft een bezoek gebracht bij Maison Patrick. Zij heeft aangegeven dit initiatief verder te willen uitdragen in Dordrecht en de andere Drechtsteden. Door een bijdrage van een groot aantal fondsen, heb ik het Respijthuis kunnen inrichten voor onze gasten. Ook ben ik bezig met het opzetten van een vriendenstichting en een commissie van aanbeveling.

Mantelzorgers aan het woord

Onze moeder heeft een heerlijke week gehad. Ze kreeg nu de aandacht en zorg die ze nodig hadden. Een luxe ka- mer, het eten was geweldig en gewan- deld in de prachtige omgeving. Dag en nacht was er iemand voor haar. Als het in de toekomst opnieuw nodig is komt ze weer een weekje. Wij willen het zeker aanbevelen bij anderen. Als het meer bekendheid krijgt zal het snel te klein zijn. Wij wensen U allen sterkte toe om dit mooie werk te doen.

Mijn moeder heeft het bijzonder goed naar haar zin gehad. Ze praat er nog elke dag over. Zij voelde zich thuis en het personeel was heel erg aardig voor haar. De verzorging, activiteiten, eten en huisvesting zijn voortreffelijk. Als mantelzorger kon ik met een rustig en goed gevoel een paar dagen weg. Ik zal Maison Patrick daarom ook aanbeve- len bij andere mensen. Heel veel succes met jullie initiatief en zeker tot de vol- gende keer!

Stichting Maison Patrick
T.a.v. Patrick Konings Rijksstraatweg 54d
3316 EH Dordrecht
Telefoon: 06-57414845
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.